Domowa wędzarnia – smakołyki bez chemii

Domowa wędzarnia – smakołyki bez chemii

Domowa wędzarnia – smakołyki bez chemii

Trudno kupić zupełnie zdrową żywność z asortymentu: przetworzone mięso i wędliny. Niepowtarzalny smak wędlin, mięsa, ryb lub serów można uzyskać tylko przygotowując je samodzielnie pod smakowy gust domowników. Świeże składniki wysokiej jakości, świeże przyprawy i niepowtarzalny aromat wędzonego mięsa, przekonują coraz więcej osób do zakupu lub samodzielnego zbudowania przydomowej drewnianej wędzarni.

Wędzenie – najstarszy sposób konserwacji jedzenia

Wędzenie zapewnia wspaniały smak i zapach, który pobudza apetyt. Dym wędzarniczy zabija większość bakterii i grzybów oraz podsusza potrawy, co wydłuża ich termin przydatności do spożycia. Wędzić można dymem zimnym, ciepłym lub gorącym. Najlepsze drewna do wędzenia to: olcha, buk, dąb, jałowiec oraz drewno drzew owocowych. Wędzarnia ogrodowa drewniana allegro to oferta adresowana do miłośników nurtu „zrób to sam”, którzy nie uznają przetworzonej żywności i wszystkie produkty, nawet wędliny chcą przygotowywać samodzielnie oraz do smakoszy,  dla których smak i zapach wędzonego mięsa/wędlin jest najprzyjemniejszym doznaniem kulinarnym.

Zdrowa i tania żywność

Samodzielne przygotowanie wędzonych wędlin to powód do dumy i satysfakcji. Wędzarnia ogrodowa drewniana daje możliwość uwędzenia jednorazowo do 20 kg mięsa i 10 kg wędlin – czyli przygotowania smacznego, domowego posiłku dla większej liczby osób. Wędzarnia drewniana olchowa to jeden z najbardziej cenionych rodzajów wędzarni. Jest ceniona ze względu na doskonały aromat wędzonego w niej jedzenia. Montując wędzarnię w ogrodzie, zyskujemy ekologiczną i zdrową żywność, bez chemii, bez stabilizatorów, konserwantów, emulgatorów niekorzystnie wypływających na ludzkie zdrowie. Wędzarnia to także oszczędność – trzeba kupić jedynie mięso i przyprawy. Domowe wędzenie pozwala na uzyskanie najlepszej jakości wędlin znacznie taniej niż kupno wyrobów wędlinopodobnych lub ekologicznych wędlin.

Wędzarnia drewniana, czy metalowa

Każda wędzarnia składa się z paleniska, kanału dymowego i komory wędzarniczej. Smakosze wędzonek mają do wyboru wędzarnię drewnianą, metalową lub murowaną.   Osoby, które chciałby nauczyć się wędzić, często pytają, co wybrać: wędzarnię drewnianą, czy metalową? Wędzarnie drewniane pozwalają wędzić na wszystkie możliwe sposoby: na ciepło, zimno lub na gorąco. Z kolei wędzarnie metalowe są szczególnie polecane do wędzenia ryb  i są łatwiejsze do czyszczenia. Wędzarnie, bez względu na rodzaj są sprzętem gastronomicznym i bardzo ważne jest utrzymanie ich czystości. Zabrudzona wędzarnia zwiększa ryzyko zatrucia. Dla osób, które rozpoczynają przygodę z wędzeniem, najbardziej polecane są wędzarnie drewniane lub metalowe.

Niespełniająca oczekiwań konsumentów jakość wyrobów mięsnych, duża ilość chemii w wędlinach i tęsknota za naturalnym smakiem szynek i kiełbas skłaniają konsumentów do samodzielnej produkcji wędlin. Ogrodowe wędzarnie są coraz popularniejsze. Wędzenie łączy przyjemny relaks w ogrodzie lub na pikniku z pożytecznym nawykiem jedzenia żywości pozbawionej konserwantów.

1 thought on “Domowa wędzarnia – smakołyki bez chemii

  1. Przywiązuję dużą wagę do zdrowej żywności, chociaż jem mięso i wędliny. Jednak unikam kupowania wędlin – wolę zakupić mięso i samodzielnie zrobić wędliny. Przynajmniej wiem, co jem. Są to wędliny zawsze świeże i bez konserwantów. Domowa wędzarnia to naprawdę świetny pomysł, jeżeli ktoś lubi mięso, a nie ma zaufania do sklepowych wędlin. Najchętniej wędzę szynkę i kiełbasy. Czasami też ryby i kawałki kurczaka- czym zajada się mój syn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.